Όλα ξεκίνησαν το 1994 όταν ο Δημήτρης Πολιτόπουλος μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη, διαπίστωσαν την μη ύπαρξη ελληνικών σημάτων μπίρας στην ελληνική αγορά, από τη μακρινή Νέα Υόρκη όπου ζούσαν. Άμεσα, ο Δημήτρης επέστρεψε στην χώρα και επένδυσε 10.000.000 ευρώ από κοινού με τον αδερφό του για τη δημιουργία της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης. Και το 1998 γεννήθηκε η πρώτη μπίρα τους, η «Βεργίνα».
Σχεδόν 2 δεκαετίες έπειτα και μετά τον μεγάλο πόλεμο που δέχθηκε από το μονοπώλιο ανταγωνίστριας εταιρίας του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, το εγχείρημα του Δημήτρη Πολιτόπουλου βρίσκεται παντού. Στα πιο in στέκια της Θράκης, στα all inclusive ξενοδοχεία, στις Κυκλάδες και ... στο Χόλυγουντ!
Η φίλη αναγνώστρια του inpost.gr Βιβή, έκανε πρόσφατα διακοπές στην Σίφνο (απ' όπου και οι φωτογραφίες) και διαπίστωσε με μεγάλη της έκπληξη πως η μπύρα «Βεργίνα» κάνει θραύση στο Αιγαίο και «μεθάει» με την γεύση της όλες τις Κυκλάδες.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως για εμάς, ήταν η χολυγουντιανή ταινία «Taken», με τον βραβευμένο με όσκαρ ηθοποιό Λίαμ Νίλσον! Στην ταινία, ο Λίαμ Νίλσον ταξιδεύει στο Παρίσι για να βρει την κόρη του την οποία έχουν απαγάγει και όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τους κακοποιούς, αυτοί στο τραπέζι τους ... πίνουν μπύρα «Βεργίνα» (κλικ στις φωτογραφίες του slide).
Χρειάστηκε επιμονή και πολύ υπομονή για να φτάσει σήμερα η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης να έχει ριζώσει και να έχει ένα μερίδιο της τάξης του 6% στην ελληνική αγορά και να επιχειρεί άνοιγμα σε μια νέα αγορά, αυτή των υγιεινών αναψυκτικών.
Και το ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στη σημερινή κρίση, να απασχολεί 77 εργαζομένους στην Ροδόπη και να δίνει εισόδημα μέσω της συμβολαιακής γεωργίας για την παραγωγή του τσαγιού και του κριθαριού σε εκατοντάδες αγρότες της Θράκης. Η εταιρεία καταφέρνει να έχει κέρδη μέσα στην κρίση ανεβάζοντάς τα από 300.000 ευρώ το 2010 σε 1 εκατομμύριο ευρώ το 2011.
Πείτε μου τώρα, δεν είστε περήφανοι για την Θράκη και τους ανθρώπους της;
Νίκος Βαβατσικλής