Επίσης μιλάει για τον «Καλλικράτη», για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και για το που θα έβαζε «κόκκινη γραμμή» στην κυβέρνηση και τέλος για το ποια ζητήματα του νομού Δράμας θα ήθελε να προωθήσει. Αγαπητοί online επισκέπτες μας, η Χαρά Κεφαλίδου.
Κυρία Κεφαλίδου, είστε εδώ και ένα χρόνο βουλευτής. Ποια είναι η «γεύση» που σας έχει δημιουργηθεί; Μπήκατε στα βαθιά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.
Η κοινωνία μας παρουσιάζει τεράστια αδράνεια προσαρμογής στην ομολογουμένως σκληρή πραγματικότητα κι αυτό, αν συνεχιστεί, δε θα μας βγει σε καλό. Η υποχρεωτική προσαρμογή της χώρας σε μια πραγματικότητα όπου ο δανεισμός είναι δύσκολος και πανάκριβος, σε συνδυασμό με την υστέρηση της παραγωγής και άρα της ανάπτυξης, έχει πολύ επώδυνες επιπτώσεις στην καθημερινότητα πάρα πολλών. Η επιτομή της «γεύσης» που λέτε είναι μια αίσθηση τεράστιας, συχνά δυσβάστακτης, ευθύνης για κάθε επιλογή μου.
Εσείς ήσασταν που με επιστολή σας, ζητήσατε να μειωθεί στο διπλάσιο απ' ότι είχε αποφασισθεί, οι αποδοχές των βουλευτών! Τι αποδοχή είχε αυτή η πρόταση σας;
Από τον κόσμο οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές, αλλά εγώ δεν έγραψα όσα έγραψα -που, σας θυμίζω, αφορούσαν και άλλα προνόμια πέρα από τις αποδοχές- για να μαζέψω θετικά σχόλια. Τα έγραψα για να τα δω να διορθώνονται, και, πράγματι οι προσπάθειες κάποιες φορές πιάνουν τόπο. Δείγμα είναι ο πρόσφατος νόμος για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας που καταργεί το προνόμιο των βουλευτών – ιατρών που μετά τη λήξη της θητείας τους δεν επιστρέφουν πλέον σε διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ. Όσο κι αν λειτουργούμε κάποιες φορές αργά, αντανακλαστικά υπάρχουν.
Άλλωστε, δεν είπα κάτι που δεν το ξέρουν όλοι. Τα γνωρίζουμε, όλοι τα συζητούμε κατ' ιδίαν, και όλοι επισήμως κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Κάποια στιγμή οφείλουμε να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Στις περιπτώσεις αυτές η σιωπή μόνο χρυσός δεν είναι. Σιωπώντας γινόμαστε συνένοχοι και λυπάμαι που διαπιστώνω πόσο περιζήτητη είναι αυτή η συνενοχή.
Έχετε θητεύσει στην Αυτοδιοίκηση. Πιστεύετε ότι ο «Καλλικράτης» δουλεύει σωστά, αυτή την στιγμή;
Είναι νωρίς ακόμη. Ο Καλλικράτης κάνει τα πρώτα του βήματα και φυσικά συναντά δυσκολίες και με το πρόσθετο βάρος της δύσκολης συγκυρίας. Παρόλα αυτά, είναι ένα σωστό βήμα και θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το εντοπίζω και πάλι στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, στο μυαλό μας: είτε πρόκειται για εκείνους που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση και πρέπει να αλλάξουν μυαλά, είτε πρόκειται για τους πολίτες που θα πρέπει να τοποθετούν στις θέσεις αυτές εκείνους που έχουν μιαν άλλη λογική. Ο Καλλικράτης είναι μεγάλο βήμα. Σε πολύ αδρές γραμμές, αυτό που ζητείται είναι να περάσουμε από μια τοπική, τοπικιστική και κατατετμημένη αυτοδιοίκηση που τα περιμένει όλα από την κυβέρνηση και κάνει κυρίως μικροδιαχειριστική δουλειά, σε μια αυτοδιοίκηση που θα βλέπει μακριά, θα σχεδιάζει, και θα έχει στα χέρια της απείρως περισσότερα μέσα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο να γίνει και αυτά που κυρίως χρειάζονται είναι ικανότητες, αφοσίωση, ήθος και υψηλότατη αίσθηση ευθύνης από αυτούς που υπηρετούν τη νέα αυτοδιοίκηση.
Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πού θα βάζατε κόκκινη γραμμή στην κυβέρνηση; Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει ότι οι θυσίες δεν πάνε χαμένες. Η οικονομία, όμως, παραμένει σε ύφεση, η ανεργία αυξάνεται και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν βελτιώνονται.
Κόκκινη γραμμή θα έβαζα σε οτιδήποτε εμποδίζει την ανάκαμψη της χώρας, την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου. Όσες θυσίες και να κάνουμε, όσες περικοπές, έκτακτες εισφορές και τακτοποιήσεις ημιυπαιθρίων και να γίνουν, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να δανειστούμε λιγότερα κι αυτό δεν είναι λύση. Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη και ο σίγουρος δρόμος για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η δραστηριοποίηση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Δυστυχώς δεν βοηθούμε επαρκώς τις υγιείς επιχειρήσεις που μας έχουν μείνει.
Ένας εργοδότης που αυτή την περίοδο κρατάει ανοιχτή την επιχείρησή του, δίνει δουλειά σε υπαλλήλους και φέρνει συνάλλαγμα ή καλύπτει ανάγκες που θα έπρεπε να καλύψουμε με εισαγωγές, προσφέρει ουσιαστικό εθνικό έργο και αξίζει την αρωγή του κράτους και το σεβασμό και τη συμπαράσταση όλων μας, ως πολιτών και ως καταναλωτών.
Στο δημόσιο τομέα τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Η αλήθεια είναι ότι ζητείται από όλους μας, επειγόντως η αλλαγή μιας παγιωμένης για δεκαετίες νοοτροπίας που άφηνε τα πράγματα να κυλάνε ερήμην μας. Αυτό δεν είναι εύκολο.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει τη ρευστότητα της μεταβολής. Είναι τμήμα της διαδικασίας για την ενηλικίωση της κοινωνίας μας. Η κόπωση, η αγωνία και ο προβληματισμός για το αύριο είναι αναμενόμενα. Το στοίχημα θα κερδηθεί μόνο όταν η λογική και η προσήλωση στο στόχο μας αποδειχτεί δυνατότερη από τους φόβους μας.
Τεταμένη η κατάσταση το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Θα αντέξει η κυβέρνηση ή κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο λαϊκής αναβάπτισης;
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν καλείσαι να πάρεις δύσκολες αποφάσεις που βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο εντάσεις και επιμέρους διαφωνίες είναι αναμενόμενο να διατυπωθούν. Οι υποχρεώσεις και οι στόχοι που ως κράτος καλούμαστε να εκπληρώσουμε δεν γίνονται χωρίς κόστος.
Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι όλοι παρά τις διαφωνίες που εκφράζονται σε σχέση με τις επιμέρους επιλογές, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των αποφάσεων για τις οποίες κανείς δεν διαφωνεί ότι μας περιορίζουν και μας βγάζουν βίαια από τις συνήθειές μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος ζητά από αυτή την Κυβέρνηση να συνεχίσει με συνέπεια και συντονισμό το ομολογουμένως δύσκολο έργο της.
Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές του κόμματός σας συναντούν τις προσωπικές προσδοκίες σας;
Η αναδιάρθρωση του κράτους, η εμπέδωση της διαφάνειας, το ξερίζωμα της διαφθοράς και της ανομίας.
Ποια τοπικά ζητήματα θα θέλατε να προωθήσετε;
Το βασικό θέμα που καίει το νομό Δράμας και εμποδίζει δραστικά την ανάπτυξη είναι η σύνδεση με την Εγνατία στην Αμφίπολη. Χωρίς το δρόμο, ούτε τα προϊόντα μας μπορούν να διακινηθούν αποτελεσματικά προς τις αγορές, ούτε μπορούν να έρθουν επισκέπτες για τουρισμό. Είναι το πρώτο ζήτημα κατά τη γνώμη μου.