Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια του 22ου ετησίου συνεδρίου του Ελληναμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υποστήριξε ότι ΕΟΖ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από γειτονικές.
Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ως παράδειγμα το Τριεθνές του Έβρου, την περιοχή δηλαδή που συνορεύει με Τουρκία και Βουλγαρία και όπου πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και το λιανεμπόριο, υφίστανται έντονο τον ανταγωνισμό από τις αγορές των γειτονικών χωρών.
«Χρειάζεται να υπάρξει συστηματικός διάλογος για πολύ συγκεκριμένες περιοχές», τόνισε ο υπουργός, προκειμένου να μην τίθεται θέμα παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού από τη λειτουργία των ΕΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η γενική γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία ΕΟΖ, σε πρώτη φάση στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στις ΕΟΖ θα προβλέπονται χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
Ο σχετικός φάκελος έχει ολοκληρωθεί και απομένει η πολιτική απόφαση για να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδιαφέρον για επενδύσεις εντός των ΕΟΖ έχουν εκδηλώσει οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί.