700 γραμ. με 1 κιλό καραβίδες
Μισή κούπα λάδι,
4 μέτριες ντομάτες στον τρίφτη ή κονκασέ,
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ,
1 κουταλιά της σούπας πελτέ,
2 κούπες κριθαράκι
Αλάτι και πιπέρι,
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε τις καραβίδες και κόβουμε τα μουστάκια τους. Αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά τα νερά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις καραβίδες.
Προσθέτουμε 6 κούπες νερό ζεστό, αλάτι, πιπέρι και τις βράζουμε 8 λεπτά. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα, την κέτσαπ και τον πελτέ και αφήνουμε πάνω στη φωτιά να πάρουν βράση περίπου 1-2 λεπτά.
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε λίγο, ίσα να λαδωθεί. Αυτό το κάνουμε γιατί έτσι δεν λασπώνει. Ρίχνουμε το σοταρισμένο κριθαράκι σε ένα βαθύ πυρέξ, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.
Δέκα λεπτά πριν σβήσουμε τον φούρνο, αραδιάζουμε επάνω από το γιουβέτσι τις καραβίδες. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό πασπαλίζοντας προαιρετικά με πάπρικα γλυκιά.
Συμβουλή
Δεν πρέπει να βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί του. Μόλις μαλακώσει το κριθαράκι, το φαγητό μας είναι έτοιμο.