inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Κυρ06052012

Σφάλμα
  • XML Parsing Error at 1:167. Error 9: Invalid character

Υποσχέσεις που χάθηκαν στα ... νερά του Έβρου!

  • PDF
Υποσχέσεις που χάθηκαν στα ... νερά του Έβρου!
Επί μία πενταετία, το κέντρο παραμονής μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, στην κυριότερη πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, «καταρρέει» από τον όγκο των προβλημάτων, με την Πολιτεία να αδιαφορεί επιδεικτικά για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το ελάχιστο αστυνομικό προσωπικό, την έλλειψη γιατρών, τα μισογκρεμισμένα κάγκελα, τα άχρηστα συστήματα εξαερισμού και τις σπάνιες συντηρήσεις ή επισκευές των ζημιών.

Και όμως σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαγγέλλει τη δημιουργία ... 30 κέντρων κράτησης μεταναστών, τα οποία θα λειτουργήσουν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα με χιλιάδες άτομα προσωπικό και με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές!

Ωστόσο, το ένα και μοναδικό κέντρο παραμονής στον Έβρο ποτέ δε στάθηκε δυνατό να λειτουργήσει σωστά και ποτέ, σύμφωνα με τις επιτροπές της ΕΕ, δεν κατόρθωσε να «πιάσει» τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την κράτηση λαθρομεταναστών.

Με την πάροδο του χρόνου, όπως εξηγούν συνοριοφύλακες, μετατράπηκε σε «πληγή» για την περιοχή, καθώς οι αστυνομικοί, εκτός από το μεταναστευτικό κύμα, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις επανειλημμένες προσπάθειες απόδρασης, εξεγέρσεων, αλλά και απόπειρες αυτοκτονιών από μετανάστες που δεν άντεχαν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν.

Αστυνομικοί επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως δεν είναι αντίθετοι με την ιδέα των κέντρων κράτησης μεταναστών, αρκεί αυτά να λειτουργήσουν σωστά. Ωστόσο, επισημαίνουν πως το παράδειγμα του Έβρου κάθε άλλο παρά υπέρ της Πολιτείας λειτουργεί.

Ο Ειδικός Χώρος Παραμονής Αλλοδαπών, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Φυλακίου στον Έβρο, ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2007 με χωρητικότητα περίπου 380 ατόμων. Ωστόσο, πολύ γρήγορα άρχισε να φιλοξενεί μέχρι και 700 μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπήρχαν ασυνόδευτα ανήλικα.

«Μας είχαν υποσχεθεί ιδιωτική φύλαξη για τους εσωτερικούς χώρους, μαγειρεία και γιατρούς, ενώ είχαν δεσμευτεί ότι θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για τα ανήλικα. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Ακόμη και σήμερα το συγκεκριμένο κέντρο έχει ανά βάρδια μόλις 6 με 7 αστυνομικούς για 300, 400 ή και 500 αλλοδαπούς. Οι συνθήκες είναι άθλιες, η κατάσταση χαοτική και φτάσαμε στο σημείο να λυπόμαστε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που κατέληξαν σε αυτόν το χώρο», εξηγεί χαρακτηριστικά συνοριοφύλακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών, ήταν πολύ συχνές οι εξεγέρσεις, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί τεράστιες καταστροφές στα κελιά, σε κρεβάτια και στρώματα, καθώς επίσης και στις τουαλέτες, στους αεραγωγούς, στα κάγκελα, ακόμη και στις κάμερες του κυκλώματος παρακολούθησης, η αποκατάσταση των οποίων γινόταν σπάνια λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, πως πολλές φορές είχαν πλημμυρίσει οι βόθροι και τα λύματα κατέκλυζαν την αυλή, ενώ σε περιόδους που αυξάνονταν κατακόρυφα οι συλλήψεις πολλοί ήταν αυτοί που αναγκάζονταν να κοιμηθούν στο πάτωμα. Προβλήματα δημιουργούνταν όμως κατά καιρούς και με την ιατρική περίθαλψη, καθώς ο ένας γιατρός δεν επαρκούσε για τα εκατοντάδες άτομα, ενώ στην περιοχή έφταναν συχνά κλιμάκια των Γιατρών του Κόσμου, ακόμη και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που άτομα με μεταδοτικές ασθένειες οδηγήθηκαν στους χώρους με το γενικό πληθυσμό, καθώς ήταν αδύνατο να ελεγχθούν όλοι.

Πρόσφατα, περίπου στα μέσα Μαρτίου, το Φυλάκιο διέκοψε τη λειτουργία του, προκειμένου να επισκευαστεί ριζικά, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών να αποχωρήσει έχοντας λάβει τα ειδικά υπηρεσιακά σημειώματα, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης και των αστυνομικών τμημάτων όπως π.χ. στο Τυχερό.

«Το κέντρο στο Φυλάκιο ελπίζουμε ότι θα ανοίξει στις αρχές Μαΐου. Γίνονται επισκευές, καθαρισμός, κατασκευάζεται αποχετευτικό δίκτυο, επίσης θα αποκατασταθούν οι καταστροφές στα υδραυλικά και φυσικά τοποθετούνται καινούργιες κάμερες, ενώ ενισχύεται και η περίφραξη όπως επίσης και τα κάγκελα στους χώρους του κτιρίου», εξηγεί αστυνομικός από τον Έβρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένες επισκευές είχαν γίνει σε χρόνο – ρεκόρ τον περασμένο Οκτώβριο και αυτό γιατί την περίοδο εκείνη επρόκειτο να επισκεφτεί το Φυλάκιο επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

Σήμερα στο Φυλάκιο και μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές πραγματοποιείται μόνο καταγραφή των λαθρομεταναστών, λαμβάνονται συνεντεύξεις και αιτήσεις ασύλου και στη συνέχεια όσοι είναι για κράτηση μεταφέρονται στα κρατητήρια των τμημάτων, ενώ οι υπόλοιποι αφήνονται ελεύθεροι με υπηρεσιακά σημειώματα.

Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του και ένα κέντρο υποδοχής στον Πόρο Έβρου, στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, όμως και εκεί γίνεται μόνο καταγραφή των μεταναστών χωρίς να υπάρχουν χώροι κράτησης. Ωστόσο, όπως εξηγούν αστυνομικοί, οι συλλήψεις είναι τόσο πολλές που σε ορισμένα τμήματα οι λαθρομετανάστες παραμένουν στο ύπαιθρο μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, καθώς δεν υπάρχουν χώροι για να εξυπηρετηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων.
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ