inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Τρι15052012

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφοφορία της Κυριακής

  • PDF
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφοφορία της Κυριακής
Συνολικά 9.850.802 Έλληνες πολίτες καλούνται, την 6η Μαΐου, για 14η φορά στη μεταπολίτευση να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αναδείξουν κυβέρνηση σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1994. Οι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται 359.959.

Ένας πολίτης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και να μην έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν σε αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα της έδρας του Νομού που διαμένουν.

Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, μέσω ειδικών ανακοινώσεων που θα κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Το μόνο επίσημο έγγραφο που χρειάζεται να έχει ο εκλογέας όταν προσέλθει στο εκλογικό τμήμα είναι η αστυνομική του ταυτότητα. Σε περίπτωση που την έχει χάσει, μπορεί να προσκομίσει το διαβατήριο ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών ακόμα και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα γίνονται αποδεκτά.

Ο πολίτης προσέρχεται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή. Η εφορευτική επιτροπή προχωρεί στη διενέργεια ελέγχου ταυτοπροσωπίας, επαληθεύει την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και δίνει την έγκριση για να λάβει ο πολίτης τα ψηφοδέλτια.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων. Πολίτης που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του δικαστικού αντιπροσώπου ή της εφορευτικής επιτροπής.

Ο πολίτης σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη, μόνο αν αυτό είναι στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα. Αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στο παραβάν ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει δικαίωμα να μην εγκρίνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί έγγραφη βεβαίωση για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος αυτό το αιτείται στον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ο οποίος και σφραγίζει το έγγραφο.

Έδρες και σταυροί ανά περιφέρεια:
• Έβρου: Έδρες 4 μέχρι 2 σταυρούς
• Ροδόπης: Έδρες 3 μέχρι 1 σταυρό
• Ξάνθης: Έδρες 3 μέχρι 1 σταυρό
• Δράμας: Έδρες 3 μέχρι 1 σταυρό
• Καβάλας: Έδρες 4 μέχρι 2 σταυρούς